majowka - Fundacja Rozwoju Czerwińska nad Wisłą

Majówka Czerwińska

2 maja 2010 roku w godzinach od 15-tej do 20-tej na Bulwarku, z inicjatywy Prezes Marii Ziemkiewicz odbyła się Majówka Czerwińska zorganizowana staraniem Fundacji Rozwoju Czerwińska nad Wisłą.

Pogoda dopisała, frekwencja i humor uczestników - również. Wbrew prognozom, które straszyły deszczem.

Wolontariusze Fundacji, pracujący w wolnym od obowiązków zawodowych czasie i nie pobierających za swoją pracę żadnego wynagrodzenia, prócz satysfakcji ze zorganizowanie udanej imprezy, włożyli wiele sił i starań, aby wszystko wypadło jak najlepiej. A jak wypadło - można zobaczyć na zdjęciach zamieszczonych na witrynie Fundacji. Każde zdjęcie zawiera stosowny opis. W tym miejscu przedstawiamy uczestników i wydarzenia w pewnym skrócie.

Transport sprzętu w przyczepie do przewozu koni zapewnił nieodpłatnie Michał Kęsicki, wielkie białe namioty i batut wypożyczyli, również gratis, Maja i Piotr Ziemkiewiczowie. Jako miejsca do siedzenia dla publiczności posłużyły ławki, przyniesione z Rynku, które rok wcześniej Fundacja wystawiła własnym sumptem dla mieszkańców Czerwińska. Publiczność korzystała też ze stacjonarnych ławek, które przetrwały zimę na Bulwarku. Nota bene te ławki obecnie są już zagrodzone płotem z drutu i normalne korzystanie z nich byłoby już niemożliwe. Do przygotowań na miejscu przed imprezą oraz po jej zakończeniu włączyli się przypadkowi przechodnie. Ich pomoc była bardzo cenna - usprawniła i przyspieszyła prace.

Majówka została zainaugurowana krótko po godzinie 15:00 słowem wstępnym wygłoszonym przez Panią Prezes Fundacji.

Po tym nastąpiły kolejne punkty programu, który rozpoczęła Aleksandra Ciejek - prowadząca skądinąd w TVP program dla dzieci "Budzik". Zaprosiła dzieci do wspólnej zabawy i została przyjęta przez małą publiczność z entuzjazmem i pełnym zaangażowaniem.

Kolejnym punktem był konkurs tańca. Wystąpił jeden zespół w składzie czterech dziewcząt i dzięki temu zajął pierwsze miejsce i otrzymał nagrodę. Wstępnie zamiar wystąpienia deklarowały jeszcze inne uczestniczki, ale być może zabrakło odwagi. Mamy nadzieję, że za rok jednak wystąpią! ;-)

Inne atrakcje i konkursy: przeciąganie liny, udawanie mumii, wyścig par ze związanymi kostkami, hula-hoop, skakanie na batucie, nagrody dla uczestników, jazda na motocyklach, przelot motolotni, muzyka, posiłki, napoje oraz odpoczynek na ławeczkach i pod namiotami. Publiczność miała też możliwość nabycia po promocyjnych cenach specjalnych podkładek Gecko
służących do mocowania drobnych przedmiotów na desce rozdzielczej samochodu.

Przed południem Bulwarek odwiedziły też dwa jachty motorowe w drodze do Płocka - z prywatnego przedsiębiorstwa czarterującego te jachty. Dla każdego coś dobrego, miłe towarzystwo i piękna pogoda na dodatek. Brzeg Wisły został oddzielony od Bulwarku taśmą sygnalizacyjną i ta linia była przez uczestników Majówki respektowana. Wszystko przebiegło sprawnie i bez zakłóceń. Wprawdzie nikt dokładnie nie liczył, tym nie mniej ilość uczestników szacujemy na około 300 do 500 osób.

Niniejszym dziękujemy Marii Ziemkiewicz za znakomity pomysł zorganizowania Majówki, Dziękujemy wolontariuszom Fundacji, jak i przypadkowym ochotnikom pracującym przy jej zorganizowaniu. Dziękujemy Mai i Piotrowi Ziemkiewiczom, Annie Czekale, Michałowi i Małgorzacie Kryszkiewiczom, Danucie Kęsickiej za ich zaangażowanie i pracę. W szczególności dziękujemy dwóm Aleksandrom prowadzącym zajęcia i konkursy: Oli Ciejek i Oli Szostak. Dziękujemy Mariuszowi Szostakowi za dyskretne, ale sprawne sterowanie nagłośnieniem. Nie wspominamy o tych, co zawiedli.

Dziękujemy darczyńcom, którzy ufundowali nagrody do konkursów. Prywatnymi ofiarodawcami byli Magda Kaczor, Michał Kęsicki, Małgorzata Kryszkiewicz, Anna Macion, Joanna Tomczak. Firmy i instytucje: Gecko, Hemp Szop, Nadwiślański Bank Spółdzielczy w Czerwińsku, Sklep Wandy Wiśniewskiej. Dziękujemy Gminie Czerwińsk nad Wisłą za udostępnienie nagłośnienia. Dziękujemy przedsiębiorcy z Wyszogrodu zapewniającemu katering za solidne wywiązanie się ze zobowiązań. Dziękujemy motocyklistom wożącym dzieci za cierpliwość i wytrwałość. Dziękujemy osobom biorącym udział w konkursach za odwagę, a publiczności za liczne przybycie. Dziękujemy Wam wszystkim. Byliście wspaniali!

Na stronach Fundacji zamieszczamy zdjęcia z imprezy ze szczegółowym opisem->Więcej

Opracowanie: Michał Kęsicki