Bractwo Rycerskie - Fundacja Rozwoju Czerwińska nad Wisłą

Inowłodzkie Bractwo Rycerskie

W dniach 3-4 lipca 2010 roku, gościliśmy w Czerwińsku nad Wisłą Inowłodzkie Bractwo Rycerskie. Pokonali oni trasę o długości 360 kilometrów z Sulejowa pod Grunwald. Trasa projektu pt. "Historyczny Przemarsz Wojsk Władysława Jagiełły z Sulejowa pod Grunwald" została wytypowana przez prezesa stowarzyszenia rok wcześniej. Szlak przemarszu nawiązywał ściśle do opisu polskiego historyka Jana Długosza. Projekt został objęty honorowym patronatem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. W Czerwińsku odbyła się uroczysta parada ulicami miasteczka, przyciągająca podziwiających ją mieszkańców. Po paradzie jej uczestnicy udali się na przedstawienie teatralne pt. "Most do Zwycięstwa", wystawione dzięki staraniom Fundacji Rozwoju Czerwińska nad Wisłą. Następnie odbyła się biesiada podczas której zarówno mieszkańcy jak i rycerze mieli okazję potańczyć i zjeść coś ciepłego. Było świetnie!
Dziękujemy przede wszystkim Inowłodzkiemu Bractwu Rycerskiemu, mieszkańcom i wolontariuszom Fundacji Rozwoju Czerwińska nad Wisłą oraz Urzędowi Gminy Czerwińsk nad Wisłą za wypożyczenie sprzętu i nagłośnienia.