Archiwum - Fundacja Rozwoju Czerwińska nad Wisłą

Newsy
Archiwum Aktualności

Majówka Czerwińska

2 maja 2010 roku w godzinach od 15-tej do 20-tej na Bulwarku, z inicjatywy Prezes Marii Ziemkiewicz odbyła się Majówka Czerwińska zorganizowana staraniem Fundacji Rozwoju Czerwińska nad Wisłą.->Więcej

Zapraszamy na Majówkę
Wiosenne Porządki

Wszystkich którym, nie jest obojętny wizerunek naszego pięknego Czerwińska zapraszamy na "Wiosenne Porządki". Zbiórka na bulwarze; 24 kwietnia o godzinie 10:00.

Przekaż Nam 1% Podatku

PRZEKAŻ NAM 1% PODATKU
Jesteśmy Organizacją Pożytku Publicznego

Zwracamy się do wszystkich którym zależy na rozwoju Czerwińska o przekazanie 1% podatku dochodowego na cele naszej fundacji.

Jak to zrobić ?

• wypełnić zeznanie podatkowe PIT i obliczyć wysokość należnego podatku.

• wpisać nazwę organizacji i jej numer KRS:

FUNDACJA ROZWOJU CZERWIŃSKA NAD WISŁĄ
KRS 0000294133

Podstawą od której oblicza się 1 proc. jest kwota zawarta w rubryce "PODATEK NALEŻNY".
Są to rubryki: "180" w formularzu PIT36, "112" w formularzu PIT37, "104" w formularzu PIT28

Kwotę którą chcesz przekazać OPP wpisujesz w rubryce "WNIOSEK O PRZEKAZANIE 1% PODATKU na rzecz OPP"
Jest to część "P" w formularzu PIT36, "I" w formularzu PIT37, część "O" w formularzu PIT2.

Z całego serca dziękujemy

Zapraszamy na spotkanie

Wszystkich mieszkańców serdecznie zapraszamy na spotkanie, na którym podsumujemy naszą działalność w roku 2009 i zaplanujemy działania na rok bieżący. Spotkanie odbędzie się 24 stycznia o godz. 17:00 w świetlicy OSP Czerwińsk. Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy.

Informacja

INFORMACJA DLA MIESZKAŃCÓW CZERWIŃSKA NAD WISŁĄ

Fundacja Rozwoju Czerwińska nad Wisłą zwróciła się do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Ciechanowie, mgr Krzysztofa Kaliściaka z zapytaniem, w jakim trybie możemy rozpocząć działania zamierzające do odnowienia zabytkowej infrastruktury Czerwińska nad Wisłą.
Na podstawie Decyzji nr 47/2009 wydanej prze Mazowieckiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków założenie urbanistyczne miejscowości Czerwińsk nad Wisłą zostało wpisane na listę zabytków.

Nie każdy budynek w Czerwińsku jest obiektem zabytkowym

Aby się o tym przekonać, każdy z właścicieli budynków, musi złożyć indywidualnie 2 wnioski:

1. Wniosek o wpisanie jego budynku do rejestru zabytków. Opłata 96 złotych.
2. Wniosek o wydanie zaleceń konserwatorskich. Opłata 96 złotych.

Do wniosków należy załączyć dokumenty poświadczające prawo własności oraz zgodę wszystkich właścicieli.

Wnioski należy składać:
W Urzędzie Gminy w Czerwińsku nad Wisłą
w Wojewódzkim Urzędzie Ochrony Zabytków w Ciechanowie,
ul. Strażacka 6, 06-400 Ciechanów tel. 0-23/672 49 52

wzory wniosków znajdują się na stronie internetowej pod adresem:

Informację opracowała Katarzyna Ziemkiewicz

Projekty Unijne-Szkolenie

Fundacja Rozwoju Czerwińska zaprasza na szkolenie "Jak pisać projekty". Zajęcia odbędą się w dniach 7,11,17 listopada w godzinach od 9.30 do 14.30 w Sali OSP Czerwińsk nad Wisłą, ul. Klasztorna 1.
Program:

• 7 listopada cz.I "Myślenie Projektem"

Definicje i elementy projektu, kamienie milowe, drzewa problemów i celów, rezultaty

• 11 listopada cz.II "Budowanie Projektu"

Budżet, harmonogram rzeczowo finansowy, kwalifikowalność kosztów, zarządzanie projektem

• 17 listopada cz.III "Skąd Wziąć Pieniądze Na Realizacje Projektu

Wypełnianie wniosków, ewaluacja projektu, rozliczenie projektu

Wykłady i warsztaty poprowadzi Katarzyna Ziemkiewicz specjalista ds. Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, koordynator projektów Fundacji.

Szkolenie jest odpłatne 30 zł. od osoby (całe szkolenie)
Młodzież ucząca się-udział bezpłatny

Zapraszamy

Warsztatów ciąg dalszy-Zapraszamy

Fundacja Rozwoju Czerwińska nad Wisłą serdecznie zaprasza do udziału w warsztatach pt.:
"Jak może powstać produkt tradycyjny i regionalny z okolic Czerwińska nad Wisłą"

W programie przewidziane są referaty dotyczące produktu regionalnego, tradycyjnego i lokalnego, wymagań technicznych, sanitarnych i systemu kontroli; certyfikaty oraz zajęcia warsztatowe, mające na celu wymyślenie i zaprojektowanie produktów tradycyjnych i regionalnych jakie mogłyby być wytwarzane przez mieszkańców Czerwińska nad Wisłą i okolic.

Spotkanie odbędzie się 17 października w sali Ochotniczej Straży Pożarnej w Czerwińsku nad Wisłą, w godzinach od 9.30 do 14.30
Udział w warsztatach jest bezpłatny
Realizacja projektu jest współfinansowana ze środków Zarządu Województwa Mazowieckiego

Więcej na temat warsztatów

Plakat

Zapraszamy na warsztaty

Fundacja Rozwoju Czerwińska nad Wisłą serdecznie zaprasza do udziału w warsztatach poświęconych produktowi ekologicznemu:

"Jak wprowadzić do gospodarstwa produkcję ekologiczną"

W programie przewidziane są referaty dotyczące produktu rolnictwa ekologicznego, produktu ekologicznego, wymagań technicznych, sanitarnych i systemu kontroli, certyfikacja oraz zajęcia warsztatowe, mające na celu wymyślenie i zaprojektowanie produktów ekologicznych jakie mogłyby być wytwarzane przez mieszkańców Czerwińska nad Wisłą i okolic.

Spotkanie odbędzie się 7 października w Sali Ochotniczej Straży Pożarnej w Czerwińsku nad Wisłą, w godzinach od 9.30 do 14.30
Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Więcej na temat warsztatów

Zaproszenie

Fundacja Rozwoju Czerwińska nad Wisłą zaprasza na spotkanie z p. Adamem Reszką - Komandorem Żeglugi Wiślanej. Spotkanie będzie miało formę odczytu o Czerwińsku jako mazowieckiej Mekce marynarzy wiślanych. Wszystkich zainteresowanych mieszkańców Czerwińska i okolic zapraszamy 26 lipca 2009, na godz. 15:00 do świetlicy gminnej, w budynku OSP w Czerwińsku.

Prezes
Maria Ziemkiewicz

Dziękujemy

Fundacja Rozwoju Czerwińska nad Wisłą składa serdeczne podziękowania osobom, które przyczyniły się do realizacji Inscenizacji Historycznej "Czerwińsk nad Wisłą 1410-"Most do Zwycięstwa", w szczególności:
Staroście Płońskiemu, Janowi Mączewskiemu.
Ks. Proboszczowi Parafii Zwiastowania Najświętszej Maryi Panny; Sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia w Czerwińsku nad Wisłą, Edmundowi Modzelewskiemu.
Annie Goliasz, Arturowi Wiśniewskiemu, Ryszardowi i Małgorzacie Piotrowskim, Jolancie Mirkowicz (SARENS Polska).
Młodzieży: Edycie Błaszkowskiej, Ewelinie Chołuj, Anecie Czarnocie, Weronice Czekale, Klaudii Fidelskiej, Monice Kryszkiewicz, Mateuszowi Odolińskiemu, Katarzynie Pałac, Natalii Pielacińskiej, Piotrkowi Ratajskiemu, Paulinie Safaryn, Agacie Ziemkiewicz, Barbarze Ziemkiewicz, Uli Ziemkiewicz, Bartoszowi Deji, Dawidowi Felczakowi, Przemysławowi Kaniewskiemu, Krzysztofowi Kryjakowi, Janowi  Maszewskiemu.
Oraz mieszkańcom Czerwińska nad Wisłą: Danucie Chudziak, Teresie Rozmanowskiej oraz Jerzemu Wdowiakowi.
Maria Ziemkiewicz-Prezes Fundacji Rozwoju Czerwińska nad Wisłą
Katarzyna Ziemkiewicz-koordynator projektów Fundacji Rozwoju Czerwińska nad Wisłą
Andrzej Krucz-reżyser Inscenizacji Historycznej

Przez Czerwińsk na Grunwald-2009

"Most do Zwycięstwa"
27 czerwca 2009

Program imprezy:

• g. 13.00 Msza św. w Intencji Ojczyzny

• g. 14.00 "Wesołe Pluszaki"-program dla dzieci i "Na spotkanie rycerzom Zakonu..." -widowisko teatralno-historyczne w wykonaniu Rycerstwa Ziemi Zakroczymskiej

• g. 15.00 Uroczyste otwarcie pikniku, przemówienia gospodarzy i zaproszonych gości

• g. 15.20 Koncert sopranistki  Julii Karłowej

• g. 16.00 Widowisko teatralno-historyczne "Na spotkanie rycerzom Zakonu..." c.d.

• g. 16.30 Rozstrzygnięcie i wręczenie nagród laureatom konkursu pt. "Czerwińsk atrakcją turystyczną Mazowsza"

• g. 16.45 Pokaz dawnych instrumentów muzycznych

• g. 17.00 Inscenizacja historyczna "Czerwińsk nad Wisłą 1410r. Most do Zwycięstwa" reż. Andrzej Krucz

• g. 19.00 Koncert gwiazdy-HORPYNA