Aktualności - Fundacja Rozwoju Czerwińska nad Wisłą

Newsy

Przekaż 1% Podatku Dochodowego Fundacji Rozwoju Czerwińska nad Wisłą

Szanowni Państwo

Fundacja Rozwoju Czerwińska nad Wisłą posiada status organizacji pożytku publicznego. W związku z tym zwracamy się do wszystkich, którym zależy na rozwoju Czerwińska o przekazanie 1% podatku dochodowego na cele statutowe naszej fundacji. W roku 2017 chcemy zrobić dla mieszkańców oraz Czerwińska jeszcze więcej i właśnie Ty możesz nam w tym pomóc. Otrzymane środki chcielibyśmy przeznaczyć m. in. na organizację imprez masowych, plenery malarskie i wkłady własne konieczne przy ubieganiu się o dotacje unijne na inne cele. Bez Ciebie i Twojego wsparcia nie będzie to możliwe.

Jak to zrobić ?:

• wypełnić zeznanie podatkowe PIT i obliczyć wysokość należnego podatku.

• wpisać nazwę organizacji i jej numer KRS:

FUNDACJA ROZWOJU CZERWIŃSKA NAD WISŁĄ
KRS  0000294133

Podstawą od której oblicza się 1 proc. jest kwota zawarta w rubryce "PODATEK NALEŻNY".
Są to rubryki: "180" w formularzu PIT36, "112" w formularzu PIT37, "104" w formularzu PIT28

Kwotę którą chcesz przekazać OPP wpisujesz w rubryce "WNIOSEK O PRZEKAZANIE 1% PODATKU na rzecz OPP"
Jest to część "P" w formularzu PIT36, "I" w formularzu PIT37, część "O" w formularzu PIT2.

Z całego serca dziękujemy.

Środki otrzymane w 2016 roku przeznaczyliśmy między innymi na zakup nowych iluminacji świątecznych w ramach akcji "Świąteczne światełko w Czerwińsku nad Wisłą", domeny i miejsca na serwerze w celu dalszego prowadzenia strony internetowej fundacji, a także organizację wędrującego festiwalu sztuki "Karawana", który cieszył się ogromnym zainteresowaniem wśród najmłodszych mieszkańców Gminy Czerwińsk nad Wisłą.

Dziękujemy za otrzymaną pomoc.

Wędrujący Festiwal Sztuki Karawana w Czerwińsku nad Wisłą
Kolejny już raz podczas wakacji wyrusza na Mazowsze Karawana. Wędrujący Festiwal Sztuki i Animacji Karawana to projekt zachęcający mieszkańców województwa mazowieckiego do aktywnego uczestnictwa w nowych, otwartych formach życia kulturalnego. W dniu 13 sierpnia Karawana przyjedzie do Czerwińska nad Wisłą. Udział w festiwalu jest bezpłatny, sponsorem wydarzenia jest Fundacja Rozwoju Czerwińska nad Wisłą.
Dzień Karawany rozpoczyna się w godzinach popołudniowych spektaklem teatru profesjonalnego – dla dzieci, drugie przedstawienie to pokaz teatralny dla widzów dorosłych. Czas między spektaklami zostanie wzbogacony rodzinnymi animacjami prowadzonymi przez doświadczonych animatorów ze Stowarzyszenia Pedagogów i Animatorów KLANZA. Dzieci, młodzież i rodzice będą inspirowani do podjęcia działań, w ramach których każdy może poczuć się jak artysta. Uczestnicy biorą udział w przygotowaniu m.in. scenek dramowych, żywych obrazów, kukiełek, strojów, scenografii a następnie prezentują je na scenie lub w plenerze. Dla małych zespołów pracujących pod okiem doświadczonych animatorów przewidziane są drobne upominki. Udział w prezentacjach jest całkowicie bezpłatny.
Wędrujący Festiwal Sztuki jest również okazją do prezentacji lokalnych osiągnięć artystycznych. Celem programu jest organizowanie czasu wolnego lokalnych społeczności wokół atrakcyjnych działań kulturalnych, które staną się inspiracją do samodzielnej pracy twórczej w przyszłości.

13 sierpnia 2016 (sobota) - Czerwińsk, ogrody przyklasztorne w Czerwińsku nad Wisłą, ul. Klasztorna 23

PROGRAM:
16:00 – Gafy czarownicy Fafy – Teatr BAJLANDIA (spektakl dla najmłodszych)
17:00 – 20:00 – rodzinne animacje realizowane przez Polskie Stowarzyszenie Pedagogów i Animatorów KLANZA
20:00 – Wesele – Teatr Plastyczny MAKATA (spektakl rodzinny)
Koncert Kolęd
W dniu 21 grudnia 2015 roku w Bazylice Zwiastowania NMP w Czerwińsku nad Wisłą odbył się Koncert Kolęd i Pastorałek "Hej Kolęda"  w wykonaniu Chóru Bazyliki Czerwińskiej oraz zespołów Moja Rodzina i Bosco Band. Fundacja Rozwoju Czerwińska nad Wisłą była jednym ze sponsorów tego wydarzenia cieszącego się ogromnynm zainteresowaniem mieszkańców. Poniżej znajduje się transmisja z koncertu dostępna na kanale YouTube Katolickiego Radia Diecezji Płockiej.

Obchody z okazji 950-lecia Czerwińska nad Wisłą oraz 860-lecia Bazyliki ZNMP
Koncert "Magiczny Czerwińsk"
Pokaz Różnych Technik Malarstwa w Czerwińsku nad Wisłą
Wędrujący Festiwal Sztuki "Karawana"

Dnia 16 sierpnia 2014 roku gościliśmy w Czerwińsku "Wędrujący Festiwal Sztuki Karawana". Program festiwalu skierowany był zarówno do najmłodszych jak i najstarszych mieszkańców Czerwińska nad Wisłą. W programie znalazły się dwa spektakle teatralne pt. "Baśń o dwóch braciach" oraz "Wesele". Ponadto Stowarzyszenie Pedagogów i Animatorów "KLANZA" zorganizowało rodzinne animacje, skierowane do najmłodszych uczestników festiwalu. Festiwal zorganizował Mazowiecki Instytu Kultury oraz Fundacja Rozwoju Czerwińska nad Wisłą.
Spotkanie z kapitanem Stanisławem Fidelisem

a

W galerii udostępnione zostały zdjęcia ze spotkania z kapitanem żeglugi śródlądowej Stanisławem Fidelisem. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.

Autor zdjęć: Krzysztof Wiśniewski

Zapraszamy na spotkanie

Zapraszamy na spotkanie z kapitanem żeglugi śródlądowej Stanisławem Fidelisem, które odbędzie się w dniu 6 października 2013 r. o godzinie 15:00 w Zespole Szkół im. Królowej Jadwigi w Czerwińsku nad Wisłą.

Spotkanie będzie okazją do posłuchania opowieści o Wiśle, pracy na statkach oraz dyskusji o nowej książce.

PLAKAT

Czerwińsk na fotografii z lat 60-tych

..

W galerii udostępnione zostały stare fotografie Czerwińska z lat 60-tych, autorstwa mgr. inż. architekta Krzysztofa Stańczyka. Zapraszamy do galerii.

Od 15 sierpnia do 24 września 2013 roku zdjęcia były eksponowane w postaci wystawy stacjonarnej na czerwińskim rynku. Nadmieniamy, że wystawa cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem i z pewnością powrócimy do takiej formy eksponowania starych zdjęć Czerwińska w przyszłym roku.

Zapraszamy na spotaknie

Fundacja Rozwoju Czerwińska nad Wisłą wraz z Zespołem Szkół im. Królowej Jadwigi w Czerwińsku nad Wisłą zapraszają na spotkanie z Rafałem Ziemkiewiczem, pisarzem i publicystą.
Spotkanie odbędzie się 24 lutego 2013 r. o godzinie 15:00 w budynku Zespołu Szkół im. Królowej Jadwigi w Czerwińsku nad Wisłą, przy ul. Władysława Jagiełły 24.
Spotkanie będzie okazją do dyskusji o nowej książce autora.

Jest to już drugie spotkanie organizowane przez Fundację Rozwoju Czerwińska i Zespół Szkół im. Królowej Jadwigi w Czerwińsku nad Wisłą. Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamy.

Plakat

Wystawa Starych Zdjęć Czerwińska z lat 60-tych

Dzięki staraniom fundacji zorganizowana została wystawa zdjęć mgr. inż. architekta Krzysztofa Stańczyka. Fotografie przedstawiające stary Czerwińsk z lat 60-tych cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem. Wystawa miała dwie odsłony, pierwsza z nich została zorganizowana w czerwcu z okazji imprezy "Wianki" na tle starego, czerwińskiego domu. Druga zaś pod kościołem z okazji święta Matki Boskiej Zielnej. Relacja fotograficzna -->

Ś. P. Komandor Adam Reszka

Odszedł Komandor Adam Reszka, wielki przyjaciel wodniaków Czerwińskich i naszej fundacji, który przez całe swoje życie kochał Wisłę. Autor opracowania pt. "Żaglowce Frachtowe z Czerwińska nad Wisłą".

Inscenizacja Historyczna "Most do Zwycięstwa"

"Przez Czerwińsk na Grunwald"

Jarmark Historyczny
Czerwińsk n/Wisłą, 26-27 czerwca 2010r.

26-27 CZERWCA 2010r.
CZERWIŃSK NAD WISŁĄ
MAZOWIECKIE OBCHODY 600. ROCZNICY BITWY POD GRUNWALDEM
„PRZEZ CZERWIŃSK NA GRUNWALD”

Honorowy patronat:
Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik

26 czerwca (sobota)

12.00 "Starych łodzi czar”- wyścig „pychówek” na Wiśle (bulwar wiślany)
17.00 "Przeprawa wojsk Jagiełły przez Wisłę” – parada ulicami Czerwińska
17.40 "Czerwińskich ogrodów czar, czyli sobota nad Wisłą” – ogrody salezjańskie
Wybory Miss Polonia Mazowsza 2010
Natalia Sikora
Zbigniew Wodecki
Inscenizacja „ Most do zwycięstwa” realizowana pod honorowym patronatem Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego Bogdana Zdrojewskiego

Ponadto:

60 lat Nadwiślańskiego Banku Spółdzielczego w Czerwińsku n/Wisłą – losowanie nagród w lokacie królewskiej, wręczenie certyfikatów uczestnictwa w projekcie „Między Wisłą a Płonką”, wręczenie nagród zwycięzcom wyścigów na łódkach, wręczenie nagród w konkursach szkolnych dot. rocznicy, występ uczniów ze Szkoły Podstawowej i Gimnazjum oraz Zespołu Szkół w Czerwińsku n/Wisłą, konkursy dla publiczności

26.06. g. 15.00 – 21.00 i 27.06. g. 11.00 – 18.00

Jarmark historyczny w ogrodach salezjańskich

27 czerwca (niedziela) – ogrody salezjańskie

11.30 Uroczysta Msza Św. odprawiona w intencji Ojczyzny przez biskupa Płockiego Piotra Liberę z udziałem kampanii honorowej II Mazowieckiej Brygady Saperów w Kazuniu oraz rycerzy
12.30 Koncert Galowy „Przez Czerwińsk na Grunwald”
Prowadzenie: Rafał Królikowski
Wystąpią: Julia Karłowa, Anna Koźniewska, MOJA RODZINA, Reprezentacyjny Zespół Artystyczny Wojska Polskiego w koncercie „Mieczów dostatek, chorągwi tryumf…”
14.30 - Pokaz działania sekcji przewodników psów służbowych
15.00 – 18.00 Turniej rycerski

Imprezy towarzyszące:

26-27 czerwca - wystawa historyczna pt. „Boży Bojownicy. Jan Żiżka i Husyci w wojnie z Zakonem Krzyżackim” zorganizowana przez Państwowe Muzeum Archeologiczne w Warszawie – ogrody przy bazylice w Czerwińsku
27 czerwca, g. 11.00- Legia MTB Maraton – wyścig kolarski, tereny leśne gminy Czerwińsk i Naruszewa
24-27 czerwca Międzynarodowy Spływ Kajakowy Grunwald 2010 organizowany przez Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Kajakarstwa

Organizatorzy:

Medvlast
DG Robert Złotkowski

Patronat honorowy

W odpowiedzi na pismo Fundacji Rozwoju Czerwińska nad Wisłą Pan Piotr Żuchowski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego, występując jako Przewodniczący Komitetu ds. przygotowania obchodów 600. rocznicy bitwy pod Grunwaldem objął honorowym patronatem projekt przygotowany przez Fundację. Projekt objęty patronatem: "Most do Zwycięstwa" - inscenizacja, pochód, konkursy, plener malarski.

Casting

Fundacja Rozwoju Czerwińska zaprasza wszystkich chętnych do udziału w castingu na statystów w Inscenizacji w dniu 05.06.2010 roku, o godzinie 14:00 w Świetlicy Gminnej przy OSP Czerwińsk. Serdecznie zapraszamy.

Patronat Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Pan Bogdan Zdrojewski objął honorowym patronatem inscenizację pt. "Most do Zwycięstwa", przygotowaną w związku z obchodami 600. rocznicy przeprawy wojsk Króla Władysława Jagiełły przez Wisłę w Czerwińsku.

Patronat Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Lecha Kaczyńskiego

Na wniosek p. Marii Ziemkiewicz-Prezesa Fundacji Rozwoju Czerwińska nad Wisłą obchody 600 rocznicy przeprawy Króla Władysława Jagiełły przez Wisłę w drodze na Grunwald zostały objęte honorowym patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Lecha Kaczyńskiego.

26 czerwca 2010, Czerwińsk